Pulau Tioman

Hee allemaal!!

Hoe is het daar in Nederland?? Hier alles goed, op dit moment zijn we nog in Singapore, maar de afgelopen tijd hebben we op Pulau Tioman gebivakeerd. Een tropisch eiland aan de oostkust van Maleisie. Het eiland is in 1970 benoemd tot een van de tien mooiste eilanden van de wereld. Nou daar moesten wij natuurlijk even een kijkje gaan nemen.

De Lonely Planet beschreef Tioman als een druk bezocht eiland dat leeft van het toerisme. Dus van te voren zagen wij vele strandtenten, nog meer mensen, en ontzettend veel biertjes, dus eigenlijk hoopten we dat het niet te extreem zou zijn (op dat van de biertjes na dan natuurlijk…), zodat het nog wel leuk zou zijn. Eenmaal aangekomen bleek eigenlijk het omgekeerde…

Het gedeelte waar wij zaten, ABC beach, bestaat uit een paadje van zo’n 2 km die evenwijdig loopt aan het strand. Het is echter geen weg, zoals op de kaart lijkt aangegeven, het is net breed genoeg om met zijn tweeen naast elkaar te lopen. Aan de ene kant van het paadje staan diverse hutjes en huisjes. De meeste hiervan zijn chaletjes die je kan huren, maar ook een aantal restaurantjes, winkeltjes, duikshops en natuurlijk de huizen van de locals. En zo als al eerder gezegd aan de andere kant van het paadje ligt het strand. Na die enkele rij huizen is het gelijk jungle, en de wilde dieren kan je dan ook regelmatig zien. Zo werden wij vaak vereerd met een bezoekje van de apen. s’Ochtends vonden ze het blijkbaar erg leuk om over de daken te rennen en iedereen wakker te maken. En s’middags kwamen ze nogmaals langs op zoek naar iets lekkers. Ook vonden ze het erg leuk om Dennis de stuipen op het lijf te jagen.

Een van de chaletjes hadden wij maar tot ons verblijf verkozen, voor 7euro per nacht (een koopje). Eerst hadden we echt zoiets van wat moeten we hier nou weer gaan doen en beleven? Maar na een dag of twee begin je de rust toch te waarderen. Als je op het strand ligt, zijn de dichtsbijzijnde mensen op 200m afstand. Overal langs het strand in de bomen, zijn hangmatten opgehangen, waar je perfect in kan liggen lezen. Zo relaxed allemaal dat we uiteindelijk 10 dagen zijn blijven hangen. Zelfs Dennis heeft hier maarliefst 3 boeken uitgelezen.

Het strand waar wij zaten was een van de drukkere stranden wat betekende dat je in die twee km lopen ongeveer 20 mensen tegen kan komen (vaak zijn het dan nog dezelfde die je op hun terugweg weer tegen komt, moet je nagaan hoe het op die andere stranden is. Daar kon je overigens niet zo makkelijk naar toe, dat zou gelijk een echt jungle walk worden. En de boten waren onredelijk duur (voor hetzelfde geld, of minder, stond je 2 uur verder weer op het vaste land.) Wel hebben we een jungletocht gedaan naar de andere kant van het eiland (zo’n 3,5 uur heen en nog eens 3,5 uur terug…). Het eerste stuk was erg mooi, echte jungle met een slang, lizards, spinnen en aapjes op ons pad, maar vooral ook erg zwaar, alleen maar up up up. Het tweede stuk was een stuk minder spectaculair, over een soort van weg en dan heel lang naar beneden . Maar het strand was wel echt heel erg tropisch aan de andere kant (en erg prive, we hebben op zo’n 2,5 km strand maar liefst 5 andere mensen gezien…)!

De voornamelijkste tijdsbesteding was eigenlijk strand liggen, hangmat hangen, zonnen, lezen, zwemmen, snorkelen, kampvuur maken ‘s avonds, van de barbeque eten, van de zonsondergangen genieten met een biertje bij de sunset bar.. eigenlijk alle echte strand ‘activiteiten’. Ook hebben we natuurlijk nog gedoken, want daar kwamen we voor en daar staat Tioman bekend om. Voordat het duiken van start kon gaan, moesten we eerst een paar dagen wachten. Al die airco’s in Kuala Lumpur hadden een kleine verkoudheid veroorzaakt en dat gaat niet zo goed samen met duiken. Uiteindelijk hebben we 5 duiken gemaakt en het was echt mooi! Vooral de 4e duik was helemaal geweldig. De duiksite was ‘Chebeh’ en het leek daar wel een enorme speeltuin. Het was een duiksite rondom een mini eilandje bestand uit veel grote rotsen boven en onder water. Deze rotsen waren helemaal bekleed, echt helemaal vol met echt alle kleuren koraal (en zo goed als niets was dood)!!! Rondom het koraal zwommen enorme scholen met vissen die allemaal achter elkaar aan zwommen. Dennis probeerde nog deel uit te maken van een grote school vissen, maar daar hadden die vissen niet zo’n zin in. Maar het hoogtepunt van deze duik was toch echt de enorme giga grote manta rog (+- 4 meter), die langs kwam zwemmen! Zo ontzettend mooi!! Het is moeilijk uit te leggen wat er door je heen gaat als zo’n enorm groot beest langs komt, maar een ding is zeker het is gaver, bijzonder, onvoorstelbaarder, mooier en spannender dan ….. (tja geen woorden voor). Achteraf zeiden we tegen elkaar dat we echt hebben lopen schreeuwen onder water.

Achteraf was het juist super mooi dat het zo’n rustige bestemming was. Echt heerlijk! Heel wat anders dan de grote drukke stad hier, Singapore, maar daarover later meer.

Groetjes, Marielle en Dennis

One thought on “Pulau Tioman”

  1. Ik ben ook in ABC geweest tijdens de zomervakantie in 2005. En we gaan dit jaar weer, in augustus; kan niet wachten!

    Zijn jullie ook met de boot gegaan of hebben jullie Air Berjaya gevlogen? Ik wil dit keer de bootkaartjes vooraf reserveren, want de vorige keer moesten we overnachten in Messing, omdat de boten vol zaten. Kennen jullie deze ferry site?

    Nou ja, jullie natuurlijk al weer terug maar misschien hebben jullie nog een tip?

    Thanx,

    Esther.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.