Kuala Lumpur & Melaka

Hee allemaal!

Hoe is het daar? Alles goed in Nederland? Alles alweer begonnen? Wij zijn inmiddels, na een aantal dagen in Malaka geweest te zijn, weer terug in Kuala Lumpur. Alweer? Ja, alweer. Afgelopen zondag is onafhankelijkheidsdag geweest wat we erg graag wilden meemaken. Hier volgt eerst maar een stukje over Kuala Lumper…

1517

Infrastructuur, verkeer, openbaarvervoer, toch maar wandelen…
Vanuit de lucht valt het al op dat Maleisië een stuk geciviliseerder is dan Thailand en al helemaal in vergelijking met Laos. Na aankomst wordt dit nog duidelijker. Voor het eerst sinds twee maanden hebben we weer een echte snelweg compleet met fantastische fly-overs, echte bruggen, geleiderail, streepjes op de weg (en mensen die ook tussen de streepjes kunnen rijden), en uiteraard ook een onvermijdelijke U-turn, gezien. Onderweg vanaf het vliegveld kwom je langs het “Sepang formule-1 circuit” en binnen een uur ben je op het station “Sentral” in Kuala Lumper, de hoofdstad van Maleisië. Wat buiten de stad is, wordt binnen de stad ook doorgezet, zo kronkelen door de hele stad allemaal fly-overs in een poging het verkeer door te laten stromen. Waar even geen snelweg is vormt het openbaar vervoer een mooie aanvulling zo hebben ze hier drie erg snelle vervoerssystemen (City-train, Light Rail en Monorail) die ieder ook weer hun eigen fly-overs hebben, erg jammer hieraan is dat deze systemen allemaal apart gebouwd zijn en geen enkele vorm van integratie kennen, overstappen is meestal geen optie en vaak valt het openbaar vervoer dan toch weer af. Hierdoor gaan dan toch weer veel mensen met de auto en dit in combinatie met het ingewikkelde eenrichtingsysteem resulteert dan toch dat (zelfs met 6 tot 8-strooks wegen) de complete stad in de stad volledig vast staat.
Wandelen is dan ook vaak de snelste oplossing om ergens te komen, wat wij dan ook het meest gedaan hebben (taxi’s willen hier geen of teveel geld verdienen zie:TAXI’s). Alles blijkt relatief dichtbij ondanks dat Kuala Lumper een stad is met meer dan 1,8 miljoen inwoners. Uiteindelijk (volgens de Phototrackr) bleek toch dat we iedere dag (zo’n hele week) tussen de 15 en 20 kilometer gelopen hebben, dit verklaarde dan ook voor een groot deel de pijn in de knieën en voeten. Een andere reden hiervoor is dat er geen enkele normale stoep is, en de stoep die er wel is zit vol met gaten of er ligt afval of er staat een auto geparkeerd.. De hele dag doe je niets anders dan stoepje-op, stoepje-af en slalommen tussen geparkeerde, in de file staande en rijdende auto’s.

Kortom erg veel asfalt en beton (=gaaf) maar niemand komt op de plek waar die wezen moet…

Scryscrapers
Naast werken aan de weg doen ze hier ook erg veel aan hoogbouw. Zo heb je op de meeste plekken in de stad zelfs vanuit de 30e verdieping geen uitzicht. Het is dan ook wel logisch dat hier de hoogste Twin-towers en de op vier na hoogste zendmast van de wereld (beide over de 450m.) staan. Ze claimen ook de hoogste opzichzelf staande vlaggenmast (100m) van de wereld te hebben. De stad oogt erg jong en dit komt doordat alles wijkt voor de skyscrapers en enorme shoppingmalls die vanaf de negentiger jaren uit de grond schieten. De enige echt oude bouwwerken die we gezien hebben zijn dan ook het “Old Trainstation” en de gebouwen rondom “Merdeka Square”, hierover straks meer.

Mensen
Een tweede ding wat naast de bouwwoede opvalt zijn de mensen. Net zoals in Thailand is iedereen is hier even Aziatisch vriendelijk en wil graag weten waar je vandaan komt en wat je gaat doen, Mariëlle is erg interessant en een mooi onderwerp om te fotograferen.  Toch is Maleisië een heel ander land dit aangezien rond de zestig procent van de inwoners Moslim is. Het straatbeeld wordt dan ook getekend door veel vrouwen met een hoofddoek evenals een gezin waarvan de vrouw een Burka draagt. Dit was in het begin wel even wennen, zeker toen we in een Arabisch restaurant gingen eten. Om ons heen zaten namelijk een aantal Moslim gezinnen, zij kregen een kamerscherm om hun tafel zodat de vrouw zonder het doekje voor het gezicht kon eten. Op een gegeven moment waren we hierdoor helemaal ingebouwd. We zaten gelukkig aan het raam zodat we in ieder geval naar buiten konden kijken.
Erg prettig was ons bezoek aan de “Nationale Moskee”, waar we uitleg hebben gehad over de gebruiken in de Moskee maar ook rondom de Islam, waardoor een boel vragen weggenomen zijn. Toch wel interessant om er wat meer van te weten.

 

Taxi’s
Ohja, om even terug te komen op de taxi’s. In Thailand zijn we heel vaak met de taxi geweest, redelijk goedkoop en je komt overal snel en precies waar je wezen moet. In Maleisie is het echter een ander verhaal. Geen enkele taxi wil op de meter rijden!! Echt geen enkele! Dennis is er een grote volhouder mee geweest en heeft in totaal wel 25 taxi’s gevraagd om op de meter te rijden. “Nee”, bleven ze volhoudend zeggen. We hebben het idee dat ze een soort van aan het staken zijn, maar dat nog niet helemaal kenbaar durfen te maken ofzo. Kuala Lumpur is vrij compact, dus voor de kleinste stukjes vragen ze al de hoogste prijzen, het lijken wel Nederlandse prijzen!

En verder..
We zijn in ook nog naar het aquarium hier geweest! “Oh kijk, die hebben we gezien met duiken en die en die en die…! Leuk om nu erbij te kunnen lezen hoe alle visjes heten enzo. Ze hadden er een 90 meter lange tunnel tussen de haaien en roggen door… erg mooi. Toppunt van ons bezoek wat het voeren van de haaien (en de schildpad…) De haaien werden met de hand gevoerd door twee duikers, maar ze hadden alleen niet zo heel veel honger. De schildpad was vooral erg leuk, hij hing de hele tijd op zijn kop in de emmer met eten. Zo brutaal! Daarnaast was er een hele grote rog. Die voerden ze door een stukje vis voor zijn neus te houden en zo rondjes te draaien voor het glas waar iedereen voor zat. Op deze manier draaide hij dus rondjes met zijn onderkant naar het publiek, mooi gezicht, de duiker verdween er compleet achter.

Natuurlijk zijn we ook nog een avond goed wezen stappen hier. We hadden bedacht dat we naar “Zouk” wilden, een populaire tent waar ze goede muziek zouden draaien. Wij daar naar toe; Dennis moest 35RM (7 euro) betalen en Marielle mocht gratis naar binnen, maar Dennis kreeg er maar 1 gratis drankje bij en Marielle 2! Uiteindelijk bleken we nog in de verkeerde zaal te zijn (r&b) en moesten we nog een keer entree betalen om in de andere zaal (met techno) te kopen. Hier kregen we ook weer drankcouponnetjes… Nederlanders als we zijn bleven we heen en weer lopen tussen de twee zalen om gebruik te maken van onze couponnen en toch naar de lekkere muziek te kunnen luisteren. Over het algemeen zijn de biertjes hier trouwens duur, je betaalt gemiddeld 4 euro.

Verder hebben we nog de “Lake Gardens” bezocht en het kleine stukje jungle midden in de stad. Ondanks dat het een grote stad is, zijn er aantal stukken met veel groen te vinden. Een must see maar wel ontzettend gaaf, het bezoek aan de “Petronas Twin Towers” (met 451m de hoogste van de wereld) bezocht en op de skybridge (helaas iets minder hoog 170m). Het ging niet helemaal vanzelf; we stonden s’ochtends om half negen in de rij, om tien uur kregen we ons kaartje en om vier uur mochten we erin… En toen kwamen we boven, was het nog bewolkt ook… Maar we zijn er geweest!!! Een iets hoger uitzicht hebben we nog gehaald vanaf de “Menara Kuala Lumpur” toren. We zaten hier op 270m.
Verder hebben we gebowld, zijn naar de film geweest, sushi gegeten bij de SushiKing, met de monorail gegaan, ge-internet bij de Starbucks, geshopt in megemalls (met achtbaan) en vast nog veel meer waar we zo niet meer op kunnen komen. En oh ja, we hebben nog 2 aanhangsels gehad in de vorm van 2 Limbo’s, die wilden wel mee een biertje drinken maar daar konden we niet echt meer vanaf komen…

Onafhankelijkheidsdag
31 augustus was onafhankelijkheidsdag in Kuala Lumpur, 51 jaar is Maleisie dit jaar onafhankelijk. Aangezien dit in Suriname echt een super groot en mooi festijn was, wilden we er graag voor terugkomen (we hoopten op een nacht en en dag lekker met biertjes buiten…). Het begon eigenlijk de avond van te voren. 30 augustus was er op het onafhankelijkheidsplein plein in de stad (Merdeka square) de hele avond muziek en optredens. Er waren uiteraard een aantal goede performers, maar daarnaast leek het ook wel of Jan en allerman er kon optreden, want jeetje wat was het zo af en toe vals. Maar het publiek was eigenlijk nog slechter, want niemand klapt of joelt na een optreden. Slecht publiek, de Maleisiers (echter bij opkomst van de Minister President ging wel iedereen uit zijn dak…). Om 12 uur was er ontzettend groot vuurwerk. Was erg mooi! Helaas wel de hele avond droog gestaan, hadden er geen rekening mee gehouden dat Moslims niet drinken…

De volgende morgen (veels te vroeg in vergelijking met de eindtijd van de avond ervoor) was er een parade. Alle grote bedrijven, muziekcorpsen, scholen, politie-, brandweercorpsen, maar ook het gehele legerapparaat kwam langs lopen, rijden of vliegen. Wat vooral leuk was, was de tribune die gemaakt was en daar zaten zo’n 2000 scholieren op uit het hele land. Natuurlijk hadden ze allemaal dezelfde outfit en allemaal dezelfde vlaggetjes, pompons, gekleurde doekjes etc. Op de maat van de muziek gingen ze allemaal tegelijk met dit vlaggetje zwaaien en die tekst vormen, dit alles op aanwijzingen van een soort ‘dirigent’. Ze waren allemaal super enthousiast, dus daar hebben we aardig wat foto’s van gemaakt. Dat vonden ze allemaal maar mooi.. dus heel veel poseren, lachen en zwaaien. Na de tijd kwamen ze natuurlijk allemaal naar beneden en toen veranderden wij, als fotograaf en zij als onderwerp, in zij als fotograaf en wij als onderwerp. We staan nu op wel 100 wallpapers van mobieltjes!! haha.. Maar ze waren zo enthousiast allemaal.. Was echt ontzettend leuk!!! Jammer was dat er de rest van de dag helemaal niks meer georganiseerd was. De versiesels e.d. in en aan de winkelcentra werden zelfs al op de dag zelf weggehaald.

Melaka
Tussendoor zijn we dus ook nog naar Melaka geweest. Een historisch stadje met onder andere een Nederlandse geschiedenis. Hier hebben we dan ook de nodige musea, het Stadhuys en de kerk bezocht. Interessant om er allemaal wat over te weten, jammer alleen dat de museau erg chaotisch waren, waardoor het niet heel tastbaar werd. Melaka is verder wel een heel idyllisch stadje, met vooral China Town als erg leuke wijk. Veel mooi huisjes, gezellige sfeer en ontzettend mooi verlicht ‘s avonds. We hebben er een aantal leuke cafe’tjes gevonden waar we veel hebben rondgehangen. Bij ‘Limau Limau cafe’ had je erg lekkere ciabattas. Die zijn we tot nu toe slechts een keer eerder tegengekomen. En zelfs het ei uit de magnetron was toch best lekker. Verder ‘Geographer cafe’ was erg leuk, vooral om biertjes te drinken met Marloes en Steve, alleen de keyboard speler op dinsdagavond had wel weg mogen blijven.

En nu..
Op dit moment zijn we de hele dag eigenlijk al aan het wachten op de bus van vanavond. We heben gebowld en zijn nu ice coffee aan het drinken en aan het internetten bij de Starbucks. Vanavond gaan we dus met de bus en als het goed is komen we morgenochtend aan op Pulau Tioman. Een eiland aan de oostkust van Maleisie. We zijn inmiddels weer toe aan strand en hebben zin om weer te gaan duiken!!

Liefs, Marielle en  Dennis

ps. de foto’s volgen, moeten nog geupload…

6 thoughts on “Kuala Lumpur & Melaka”

 1. hoi Marielle en Dennis,
  Wanneer jullie terug zijn kun je wel een boek uitgeven van jullie reis verslag met prachtige foto ’s!!! Wie schrijft deze gezellige stukken steeds??? Mens wat beleven jullie veel en wat zien jullie veel . Het is iedere keer weer een verrassing en wij kijken er echt naar uit zo van is er weer wat? Ik beschouw dit ff als een eerste reactie en beloof dat ik vanavond een mailtje stuur, met onze verhalen hahah!!! Bedankt maar weer voor het gezellige verhaal, met een kus Opa en Oma.

 2. He , lieve luitjes
  ha gezellig om weer even jullie verhaal te lezen. En ik vond het trouwens erg leuk dat jullie de vorige keer ook wat tekst bij de foto`s hebben gedaan. M`n skipe doet het nog steeds niet ik snap het niet, maar vraag dit weekend even aan Guus of hij er naar wil kijken.
  Ik heb een fantastisch leuke week `gehad en zie het helemaal zitten met m`n nieuwe baan. echt heerlijk, gezellig en een prachtige uitdaging. Ik geniet er gewoon van. Volgende week de eerste echte lessen, ben benieuwd.
  Zal morgen ook nog ff mailtje sturen net als opa en oma hierboven. Nou kusjes en een knuffel voor jullie. Mam

 3. Lieve Mariëlle en Dennis

  Mooie verhalen over mooie belevenissen schrijven jullie. Duiken is gaaf hè, maar zo’n fraaie whaleshark heb ik toch niet mogen bewonderen tijdens mijn probeerduik aan het Great Barrier Reef in Australië. Wel een aanrader om daar ook te gaan duiken. Is het niet een beetje eng om zo’n beest van 3.5 m op je af te zien komen?

  Ik schrijf op mijn laatste avond in China. Vanuit Beijing hebben we nog een ‘klein uitstapje’ (ca. 1500 km) naar Zhangjiajie gemaakt, om daar o.a. het karakteristieke zandsteengebergte en Fenghuang (Chinese Phoenix), een 2000 jaar oude chinese plaats, te bezoeken. Voor de vlucht betaal je slechts ca. 70 euro. ’s Ochtends vertrekken uit Beijing, pakt de subway naar het vliegveld en ’s middags na de vlucht en een tocht van een uur in een gammele bus met boeren en andere buitenlui loop je in het bijzondere natuurgebied rond te stappen.

  Gisteren heb ik de Lama tempel en de oude wijk Hutong in Beijing bezocht. Ik had net te weinig tijd om op de antiekmarkt Panjiayuan een goede slag te kunnen slaan. Vanochtend (ja op zondag !!!) heb ik een lezing gegeven op de Beijing University of Technology, en vanmiddag naar Chengdu gevlogen om daar vandaan morgen naar huis te vliegen. De KLM vertikte het om mijn vlucht te om te boeken. Dat maakte het evenwel wel mogelijk om te kunnen genieten van een hotpot in downtown Chengdu. Daarvan zit ik nu een beetje af te koelen.

  Geniet van jullie mooie ervaringen en belevenissen. Ik ben trots op jullie dat jullie er zo’n mooie weblog van weten te maken.

  Kus van je vader

 4. Heey Marielle (en Dennis)!!

  Heb net jullie weblog ontdekt!! Wat een superreis maken jullie zeg!!!
  Mooie foto’s hebben jullie ook!!

  Ik wens jullie nog een hele bijzondere en mooie reis toe!

  Liefs,
  Loes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.