Een glimlach en een zwaai..

Hee allemaal!!!

Hoe is het in ons koude kikkerlandje?? Zo te horen wordt het steeds kouder en regenachtiger? Wij hebben het hier nog steeds op en top warm.. wel zo af en toe wat frisser als we de bergen in gaan en hebben dan toch echt een trui nodig.. bij 23 graden! Sorry! 🙂

Maar we zijn inmiddels in Indonesie, dus het is inderdaad helemaal gelukt met het visum. 19 september zijn we naar Jakarta gevlogen, het ticket vanuit Indonesie staat op 6 november richting Darwin (Australie), dus dat maakt bijna 50 dagen om van dit geweldige land te genieten. Inmiddels zitten de eerste twee weken er al weer op..

Jakarta 
Jeetjemineetje wat een grote vieze stad! Het ging allemaal bergopwaarts: Bangkok (vies), toen kwam Kuala lumpur (schoon, maar nog steeds zijn vieze kanten), Singapore (SCHOON!) en dan nu in keer weer helemaal vies, Jakarta. Het is zelfs nog wel een grotere bende dan Bangkok, maar ook deze vieze stad heeft zijn charmes. De grootste charme zijn eigenlijk de mensen.. De meeste mensen zijn zo geweldig blij en enthousiast hier. Zo leuk om te zien en we blijven maar zwaaien en lachen naar iedereen! Het verkeer is super chaotisch, nog chaotischer dan alle andere Aziatische landen die we tot nu toe hebben gezien bij elkaar. Het wordt zelfs grappig, waarbij de verkeersregelaars eigenlijk helemaal hilarisch zijn. Je moet je voorstellen dat er overal en altijd file is, de kruispunten zijn daardoor echt een hel. Iedereen wil nog even op het laatste moment erdoor rijden, waardoor de anderen die groen krijgen rare bochten gaan maken om er toch tussendoor te kunnen. Ondertussen schieten de vele brommertjes en scooters natuurlijk overal tussendoor (ook rustig als het gewoon rood is). Naja.. je ziet het wel ongeveer voor je. Om dit alles toch nog een beetje te leiden, is er bedacht om op elk kruispunt een politiepost neer te zetten, met meerdere verkeersregelaars. Wat ze eigenlijk net zo goed hadden kunnen laten, want het heeft echt nul komma nul zin!! Het enige wat ze doen is een beetje in het ronde fluiten en zwaaien, maar tegen welke rij verkeer ze het nou hebben? En eigenlijk luistert het verkeer ook helemaal niet naar ze.. Het is meer dat het verkeer aangeeft wanneer de politieagent moet gaan zwaaien… of zoiets!!! Erg grappig om een tijdje te waarnemen in ieder geval!!

2699J 2704

Ook leuk hier zijn alle parkeermannetjes. Je kan nergens je auto/scooter neerzetten zonder dat er een parkeermannetje staat die loopt te zwaaien en aanwijzingen geeft. Die eigenlijk nergens op slaan, want het is toch altijd hetzelfde. Het is wel een mooie bezigheid en er is een stuk minder werkloosheid door! Wel is het handig om hiervoor altijd wat kleingeld op zak te hebben, in de vorm van 1000 rp (8 eurocent).

Verder hebben we uiteraard in Jakarta de vele monumenten, musea en oude Nederlandse gebouwen bezocht en zijn we langs de war cemetry geweest. We hebben de oude haven bezocht, de nabijgelegen kampong en het oude Nederlandse gedeelte Batavia

 2807J 2737

Bogor
Vanuit Jakarta zijn we met de trein naar Bogor gegaan. De treinreis was eigenlijk al een ervaring opzich. Er zitten uiteraard geen deuren in de trein.. dus iedereen hangt eruit voor wat frisse lucht! En het is een drukte van jewelste in de trein. Wel grappig; in Singapore kreeg je een boete van 500 euro als je voor de gele lijn op het perron staat voordat de trein stil staat, maar hier rent iedereen gewoon de trein in terwijl hij nog rijdt voor een van de schaarse zitplekjes. En dat gaat echt lomp, dan zijn wij er in Nederland hartstikke netjes bij! (En dat ziet er vaak al niet uit!) Tussen de drukte lopen ook nog tientalle verkopers door. Niet alleen een bakje koffie/thee of een snackje. Neeeh; boekjes, kranten, hoofddoekjes, theedoeken, vuurwerk, tissues, schoonmaakspullen.. echt heel veel spullen!
Oh, trouwens via het spoor oversteken naar het andere perron is hier natuurlijk geen probleem!

In Bogor hebben we de befaamde botanical gardens bezocht. Veel mooier vonden we eigenlijk de lokale markt.. Alle felgekleurde groenten, fruit en vooral kruiden maakten een geweldig plaatje en mooie foto’s. Ook alle rare onbekende dingen waren weer erg leuk om ons over te verwonderen.. rare witte glibber dingen, vieze rauwe vleesdingen en waterslangen (die we een stuk verder gefrituurd zagen.) Het allerleukste waren hier de mensen. Het leek wel alsof er een soort wave over de markt ging, 10 meter van te voren wisten de mensen al dat we er aan kwamen. En iedereen maar lachen en ‘Hi mister/miss, how are you?’

 2877J 2888J 2901J

Bandung
Vanuit Bogor wouden we met de trein verder naar Bandung.. Helaas kwamen we erachter dat het spoor tussen beide plaatsen niet meer in gebruik was (oid). We moesten in ieder geval eerst weer terug naar Jakarta, voordat we naar Bandung konden. (Dat maakt de trip in totaal ongeveer 4x zo lang!) Maar we hadden gehoord dat de treinreis tussen beide plaatsen erg mooi moest zijn, dus hebben we het dan maar wel zo gedaan. Wel grappig nog; de eerste trein naar Jakarta moesten we volgens de conducteur op het station maar wel heel vroeg nemen, zodat we 2 uur zouden moeten wachten in Jakarta. Want de trein kon wel eens last hebben van file ‘s ochtends! File met de trein! Ja, dat kennen ze hier dus ook.. Achteraf was het maar goed dat we zo vroeg waren gegaan, niet om de file, maar omdat de trein in een keer niet meer op het juiste station stopte! Maar de treinreis naar Bandung was inderdaad de moeite waard. Een reis door beginnende bergen en rijstevelden.. erg mooi! 

2825J 2954J

In Bandung zelf hebben we (met veel moeite) een scooter gehuurd. We zijn daarmee naar de vulkaan Taghuban Prahu geweest en we zijn er helemaal omheen gereden. Super mooi allemaal! De vulkaan zelf is indrukwekkend, maar ook de bergachtige omgeving met al haar rijstevelden en theeplantages. Erg mooi! Een beetje jammer is dat Marielle daar een keelonsteking heeft opgelopen en vervolgens aan koorts en antibiotica vast zat. Hierdoor zaten we ook nog een hele dag aan het ziekenhuis vast (heen en weer lopen tussen kamers, dokters en kassa’s, gelukkig een stuk beter geregeld dan in Laos), maar ook verder hebben we het even rustig aan gedaan. 

Yogyakarta
Vanuit Bandung zijn we met de nachttrein naar Yogyakarta gegaan. In tegenstelling tot Bandung was het hier erg gemakkelijk om een scooter te huren en zo zijn we de hele stad al doorgecrossd. Het was ook maar wat handig en eigenlijk noodzakelijk dat we deze scooter hadden, aangezien het idul fitri was toen wij in Yogya aankwamen. En dat betekend eigenlijk dezelfde situatie als met kerst in Nederland, namelijk dat alles dicht is! Zelfs alle restaurantjes in de toeristische wijk waren dicht. Dit maakte het voor ons noodzakelijk om naar de Mac te vluchten..
De tweede Idul Fitri dag zijn we een dagje gaan uitwaaien op het strand. Wat blijkbaar meer mensen in gedachten hebben gehad, want het was er super druk! Alle mensen en kinderen waren met kleren en al aan het klooien in de giga hoge golven. En van het zwarte zand werden de mooiste zandkastelen en Borobudurs gemaakt. De jongens maakten echter liever konten en borsten in het zand!!

Natuurlijk zijn we ook al naar de Borobudur tempel geweest. Hij is toch echt wel erg indrukwekkend! We wouden hem graag met zonsopgang zien, maar de openingstijd van het park (6AM) was daar zelfs niet vroeg genoeg voor! Zo af en toe leek het bij de Borobudur wel alsof wij de attractie daar waren in plaats van de tempel. We zijn vaker op de foto geweest met mensen dan dat we zelf foto’s hebben gemaakt van de Borobudur en dat zijn er al veel!! We konden er geen blik kruizen met mensen of het was al: ‘Picture?’ Veel ouders voornamelijk die een foto wouden hebben van ons met hun kind. Ook moest wel een aantal keer gewoon ff aangeraakt worden.. Best bizar!
Verder zijn we nog langs de Prambanan tempel geweest, hebben we rondgereden rond de Merapi vulkaan, zijn we in Yogya naar de Kraton geweest, hebben we het paleis bezocht, de vogeltjesmarkt, veel batik gezien etcetc.

En we hebben een kookcursus gevolgd! Naast goed rijst koken, hebben we zelf kroepoek gefrituurd, sambal en tempeh gemaakt. En we hebben twee gerechten gemaakt, waarvan we nu al niet meer op de naam kunnen komen. Maar natuurlijk hebben we alles opgeschreven en gaan we het in Nederland nog veel vaker maken! Het was leuk om een beetje inzicht te krijgen in de Indonesische keuken. Zo ontzettend veel verse kruiden! En ze kunnen hier niet zonder lemon grass, kokos melk en laurier bladeren. Natuurlijk mochten we er na de tijd ook heerlijk van eten. WOW!

En nu..
En nu hebben we een scooter gehuurd voor ongeveer 1,5 week. We hebben de spullen uitgezocht en zo een kleine zinvolle tas en een tas met de rest gemaakt. De dikke tas laten we achter en met de kleine gaan we op de scooter een verkenningstocht maken door midden Java. We hebben een aantal plaatsen die we zeker moeten bezoeken, waaronder Semarang.
Daarna staat ook nog oost Java, Bali en Lombok in de planning, voordat we 6 november naar Darwin (Australie) vliegen. We krijgen het nog druk!

Liefs ons

(p.s. nog niet alle foto’s bij dit verhaal staan online, een deel volgt dus nog)

10 thoughts on “Een glimlach en een zwaai..”

 1. Lieve Jeltje (en dennis)!! Wat een supergave verhalen weer en wat een cultuurverschillen en mooie pictures!! Zal zo wel anders worden in Australia!! Hier in het Haagsche alles heel goed, mag nog een maandje langer blijven bij BZ en vertrek 8 november naar Z-Afrika:-D superveel zin om te reizen als ik jullie verhalen lees!! Heeeeeeeel veeeel plezier en geniet van Indonesië!! Dikke zoen!!

 2. Wooowww!!! Geweldige verhalen!! Jammer van de keelontsteking Mariel, wel fijn dat jullie met zijn 2en zijn. Haha, een trein met file! Lijkt mij idd ook wel raar ja, dat iedereen daar met je op de foto wil, haha, wel heel grappig om mee te maken. Dus naar Darwin? Leuk! Een van de exchange students hier in Canada studeert/woont in Darwin… Vandaag dat ik het ken
  Heeeel veeel plezier met jullie rondrit op de scooter!!! Geniet ervan!!!
  Liefs vanuit Canada,
  Xx Carole

 3. Geweldige verhalen om te lezen!1 Wel heel vervelend natuurlijk dat jullie het nog druk krijgen de komende weken 😉
  Geniet van de heerlijke temperaturen en alles wat jullie nog gaan tegen komen tijdens deze reis!

  kus José

 4. nOU JE BENT DUS IN bANDOENG GEWEEST DAAR ZAR OPA IN HET KAMP EN SEMARANG HEEFT HIJ JAREN GEWOOND NOG GEZOCHT NAAT DE OUDE STRAAT DIE WAS ER NOG IN 1990 MAAR HET HUIS NIET!! kREEG JE MIJN MAIL NOG??? DOEI DOEI

 5. Ha Jel en Dennis,

  Heerlijk verhaal!! Maar jel, hoe is het uiteindelijk nu met je keelontsteking afgelopen? Weer helemaal opgelost of heb je er nog steeds last van?
  Wat fijn dat jullie je 60 dagen visum uiteindelijk hebben kunnen krijgen! Hier in Grun gaat alles zijn oude gangetje en ik merk dat ik toch steeds meer begin te wennen.

  Dikke smakkerd van mij.

 6. Hoi Dennis en Marielle,
  je maakt nog is wat mee daar, gaaf! Dennis heb je al inspiratie voor je eigen wegenbouwbedrijf in een iets zonniger omgeving?
  In Groningen niets nieuws onder de zon. Hard werken, keuzes maken, borrelen… Het weer is dit weekeinde geweldig, terrasjes in oktober!!!
  Binnenkort ga ik voor een zakenreisje naar Boulder, Colorado, Amerika, eindelijk het beloofde snoepreisje ;). Natuurlijk koppel ik daar een kleine vakantie aanvast. Daar geen 23graden maar vorst, sneeuw en halloween.
  Scooterse!
  Annemarie

 7. Ha Dennis en Marriëlle!
  Supermooie verhalen, echt leuk dat jullie daar echt werk van maken. In het koude kikkerlandje hier vallen de blaadjes langzaam van de bomen. Veel plezier met alles!!
  groetjes
  Albert Mark

 8. Heee hallo,

  Wat een leuke verhalen!!! zo te horen vermaken jullie je opperbest!
  Met het scootertje rondtrekken volgens mij dooooodeng daar of niet? Tussen het ‘supergoed-georganiseerde’verkeer!

  Geniet ervan,

  dikke kus

 9. Hoi Marielle en Dennis,

  Bedankt voor jullie berichtje! Het zou leuk zijn elkaar hier nog eens te treffen! We zitten in Pakem, 17 ten noorden van Yogja aan de Jalan Kaliurang. Zondag zijn we waarschijnlijk een dagje weg, maar de andere dagen zijn we het grootste deel van de dag gewoon hier!
  Misschien is het het handigst elkaar even te bellen om af te spreken? Ons nummer is; 081-311612541.

  Tot snel,
  Veel groetjes,
  Cees en Jantine

 10. Hi Jelleke en Dennis

  Wat een mooie verhalen allemaal. Indonesie, lijkt me zo’n mooi land. En leuk dat je Bandoeng bezocht heb, dan kan je opa over jouw belevenissen een heleboel vertellen. IK begrijp dat je nog maar een paar dagen hebt, en dan naar Darwin gaat. Ik lees net in de krant dat Australie, vooral in Cairns, momenteel te kampen heeft met zoutwaterkrokodillen, worden zelfs al stadskrokodillen genoemd. De lomperikken kunnen vele meters lang worden, en verschalken zonder blikken of blozen een buffel. Dus kleine mensjes, pas op als je een ‘boomstam’ ziet drijven.

  Kus Pap

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.